Veganistisch leven? Ontdek alle voordelen

Steeds meer mensen kiezen tegenwoordig bewust voor een veganistische levensstijl. Je eet dan geen voedingsmiddelen die dierlijke ingrediƫnten bevatten zoals vlees, vis, eieren en melk. En dit trek je door in je hele manier van leven. Zo dragen veganisten geen leren handtassen of schoenen en wollen truien.

Een veganistisch dieet biedt een scala aan voordelen. Hieronder een overzichtje.

1. Het is gezond en het kan je helpen met afvallen

Een veganistisch voedingspatroon is veel rijker aan gezondere voedingsstoffen. Uit onderzoek blijkt dat je als vegan meer vezels, antioxidanten, kalium, magnesium, foliumzuur en belangrijke vitamines binnenkrijgt waardoor je minder kans hebt op hart- en vaatzieken, diabetes en allerlei vormen van kanker.

Niet alle veganistische voedingspatronen zijn hetzelfde. In een oreo zitten bijvoorbeeld ook geen dierlijke producten. Het is belangrijk dat je als vegan kiest voor een goede basis van plantaardige producten die rijk zijn aan vitamines en mineralen.

Wanneer je niet alleen gezonder wilt leven, maar ook graag enkele kilootjes kwijt wilt, is veganistisch eten zeker een goede keuze. Veganisten zijn doorgaans slanker en hebben een lager BMI dan mensen met andere eetgewoonten.

2. Een veganistisch eetpatroon heeft een gunstig effect op het milieu

Niet alleen voor jezelf biedt een vegan levensstijl tal van voordelen, je doet er ook het milieu een groot plezier mee. De veehouderij en vlees- en zuivelindustrie brengen onze planeet heel wat schade toe. 70% van alle landbouwgrond en 30% van de totale aardoppervlakte wordt gebruikt om vee te laten grazen. Dit zorgt voor ontbossingen en een enorm verbruik van water. Zo heb je voor 1 kg rundvlees maar liefst 16.000 liter water nodig. Daarnaast is de veehouderij verantwoordelijk voor 18% van de totale CO2 uitstoot en de vervuiling van nitraat en antibiotica die in onze waterlopen terecht komen. Als iedereen enkel plantaardig zou eten, zou onze aarde er ongetwijfeld helemaal anders uitzien.

3. Veganisten steunen dierenrechten

Veganisten bekommeren zich om dierenwelzijn en dierenrechten. Ze willen helemaal niet dat levende wezens onnodig moeten lijden voor ons genot. Je kan immers alle voedingsstoffen die je nodig hebt uit planten halen. De enige vitamine die je als vegan in mindere mate binnenkrijgt is vitamine B12. Deze vitamine wordt geproduceerd door bacteriƫn die zich onder meer bevinden in de grond en natuurlijke waterbronnen. Aangezien we ons water zuiveren en onze wortels en aardappelen niet met hier en daar wat aarde opeten, krijgen we vitamine B12 niet meer op deze natuurlijke manier binnen in tegenstelling tot koeien en varkens. Dit wilt echter nog niet zeggen dat je vlees moet eten. Er zijn veel plantaardige voedingsmiddelen die verrijkt worden met vitamine B12 of je kan ook een vitamine B12 supplement innemen.

Naast deze 3 voordelen is veganistisch eten ook enorm lekker. Hieronder volgen enkele websites met heerlijke gerechten:

Minimalist Baker

Vegan Challenge

Veganistisch koken

Lisa goes vegan

Click here to add a comment

Leave a comment: