Wat zijn chakra’s en wat kunnen ze voor je betekenen?

Chakra’s. Je hebt er ongetwijfeld al eens over gehoord. Maar wat zijn chakra’s precies en wat kunnen ze voor je betekenen?

Chakra’s zijn 7 belangrijke energiecentra die in je lichaam aanwezig zijn. Ze nemen energie op en geven energie af via de energiebanen die door je lichaam stromen. Chakra’s spelen een belangrijke rol bij het welzijn van je lichaam en geest omdat elke chakra een invloed heeft op bepaalde lichaamsfuncties en emoties.

Chakra’s openen

In het ideale geval zouden al je chakra’s openstaan, maar meestal is dit niet zo. Sommige chakra’s kunnen dichtzitten waardoor blokkades in de energiestroming kunnen ontstaan. De medische wetenschap heeft aangetoond dat chakra’s uit balans kunnen geraken door negatieve gedachten, voedsel dat chemisch bewerkt werd of andere factoren uit de omgeving. Om dit te compenseren worden andere chakra’s overactief wat kan leiden tot problemen.

Door middel van meditatie kun je de chakra’s in je lichaam weer in balans brengen zodat de energie weer vloeiend door je lichaam kan stromen.

De 7 chakra’s

Elke chakra heeft specifieke eigenschappen die bij een bepaald deel van je lichaam horen. Hieronder volgen de 7 chakra’s in je lichaam en waar ze voor staan.

1. Het eerste chakra of wortelchakra

Het wortelchakra staat voor de basis van je lichaam en bevindt zich onderaan je rug. Het zorgt ervoor dat we ons veilig en stabiel voelen. Als dit energiepunt niet optimaal functioneert kan je je angstig en onzeker gaan voelen.

2. Het tweede chakra of het sacraal chakra

Deze chakra bevindt zich net onder je navel en staat voor emoties, relaties, beweging, seksualiteit en creativiteit. De lichaamsdelen die met deze chakra geassocieerd worden zijn de nieren, blaas, geslachtsdelen, baarmoeder, bekken en de bloedsomloop.

3. Het derde chakra of het navel chakra

Hier staat de kracht om te bereiken wat je wilt centraal. Een open derde chakra zorgt voor blijheid, energie en zelfwaardering in je leven. Deze chakra is het krachtcentrum van je lichaam. Als deze chakra niet in balans is, zou het kunnen dat je dingen opkropt of dat je angst hebt om je emoties te laten zien.

4. Het vierde chakra of het hart chakra

Deze chakra staat voor liefde en vriendelijkheid. Vertrouwen, hoop, geborgenheid en het vinden van balans komen hier aan bod. Het vierde chakra is nauw verbonden met de adem en staat in verbinding met het hart, de longen, de handen en de armen.

5. Het vijfde chakra of het keelchakra

Het vijfde chakra bevindt zich in het gebied van je keel. Omdat het dichtbij j schildklier ligt speelt hier je stofwisseling een grote rol. Van zodra je jezelf laat horen en laat weten wat je nodig hebt, zal er reiniging in je lichaam optreden.

6. Het zesde chakra of het voorhoofdchakra

Het voorhoofdchakra bevindt zich iets boven en net tussen je wenkbrauwen. Vandaar dat het soms ook wel het derde oog wordt genoemd. Deze chakra staat voor het geweten en alles wat met je bewustzijn te maken heeft en de keuzes die je in je leven maakt.

7. Het zevende chakra of het kruinchakra

De laatste chakra zorgt ervoor dat de energie optimaal door je lichaam kan stromen. Het zevende chakra staat in relatie met verlichting en spiritualiteit, het krijgen van inzicht, geluk en veiligheid.

Meer weten?

Chakra kleuren en hun betekenis

Chakra openen

Chakra’s

Click here to add a comment

Leave a comment: